Skip to content

Case 3

Dan wordt één van de twee collega’s de leidinggevende van de ander.

Mediation bij ruzie tussen collega's.

Twee collega’s kunnen het heel goed vinden met elkaar en worden als het ware vriendinnen. Privé spreken ze veel af en ze ondernemen allerlei leuke dingen met elkaar.

Dan wordt één van de twee collega’s de leidinggevende van de ander. In het begin gaat dit allemaal goed, maar de ene vriendin krijgt wat psychische klachten en meldt zich ziek. Ze meldt dat ze privéproblemen heeft en de andere vriendin (de leidinggevende) probeert haar te helpen, ook in de privésfeer.

Vanuit de werkgever wordt er druk gezet op de leidinggevende vriendin, want de directeur vindt dat privéproblemen niet mogen leiden tot ziekmelden. De leidinggevende vriendin probeert beide jasjes aan te blijven trekken, maar komt toch in de knoei met haar geweten. Enerzijds wil ze haar vriendin de ruimte geven, ook al snapt ze haar privéproblemen niet helemaal, maar ze wil ook de rol van de leidinggevende goed vervullen.

De “zieke” vriendin gaat de andere vriendin steeds meer verwijten maken en op een gegeven moment barst de bom. Ze wil haar leidinggevende vriendin niet meer zien of spreken.

Mediation dient zich aan en de directie dringt hierop aan. Aan het begin is de “zieke” werknemer nog erg afwachtend en argwanend. De leidinggevende vriendin voelt zich nog erg ongemakkelijk met de situatie, zo geeft zij aan.

Beiden spreken uiteindelijk tijdens de mediation uit wel vriendinnen te willen blijven maar weten niet of ze zaken achter zich kunnen laten, maar belangrijker nog, komt ter tafel dat de “zieke” vriendin via via gehoord had gekregen dat de leidinggevende vriendin ten koste van haar deze functie had gekregen, terwijl de “zieke” vriendin die functie ook ambieerde. Gaandeweg kwam er meer begrip en kon de leidinggevende vriendin wat zaken ontkrachten en het vertrouwen herstelde langzaamaan, met als gevolg, na de derde sessie dat de “zieke” vriendin weer aan het werk ging en de leidinggevende vriendin ging proberen om een passende nieuwe functie binnen het bedrijf te gaan vinden. En zo geschiedde.