Skip to content

FAQ

De meest gestelde vragen.

Antwoorden op de meest gestelde vragen

Mediation geschiedt op vrijwillige basis, maar is niet vrijblijvend. Om mediation te laten slagen is het van belang dat u beiden gemotiveerd aan het proces begint, op vrijwillige basis deelneemt (maar niet vrijblijvend) en bereid bent om naar een oplossing toe te werken. 

De rol van de mediator is om partijen, door middel van doeltreffende interventies, te helpen weer naar elkaar te laten luisteren en om de werkelijke belangen te laten uitspreken naar elkaar in plaats van in standpunten vast te blijven zitten. Alleen dan kunnen er oplossingen gevonden worden die voor beide partijen als passend ervaren zullen worden.

De mediator zorgt ervoor dat vertrouwelijk wordt omgegaan met de inhoud van de sessies. Hierover worden in een overeenkomst duidelijke afspraken gemaakt met elkaar. De afspraken komen wel op papier te staan, welke door beide partijen worden getekend.

Bij alle soorten conflicten is mediation geschikt, zowel privé als zakelijk. Heeft u bijvoorbeeld veel geluidsoverlast van uw buren, u wilt uw echtscheiding regelen, u heeft een conflict met uw werkgever of werknemer of is er onenigheid over een erfenis, Van Maanen Mediation helpt u om zaken goed met elkaar af te sluiten Zeker wanneer u de relatie met elkaar goed wilt afsluiten of juist wenst te behouden in de toekomst, is mediation een manier om dit voor elkaar te krijgen.

De mediation vindt plaats op het kantoor van van Maanen mediation in de Maastoren in Rotterdam, op de 38e verdieping. Aan alle kanten kunt u over Rotterdam heen kijken en in een warme en geruststellende setting zal er een start worden gemaakt die zullen leiden tot nieuwe of andere inzichten en wederzijds begrip.

Liever op een andere locatie afspreken? Dat kan ook, zolang het maar een neutrale locatie is. 

Hoe lang het mediation traject duurt, is sterk afhankelijk van het bestaande conflict en de complexiteit daarvan.  Na het intakegesprek kan meestal goed ingeschat worden hoe zinvol mediation is en hoeveel uur nodig is om het conflict tot een goed einde te brengen.

Hoeveel kosten gepaard gaan met het mediation traject is ook afhankelijk van het verloop. Soms zijn  twee gesprekken voldoende om tot een positieve afronding te komen. In andere gevallen zullen meerdere mediation gesprekken nodig zijn.

De mediator kan meestal vrij snel na de eerste gesprekken een inschatting voor u maken van de benodigde uren en de daarbij behorende kosten. Het uurtarief van mediation bij een arbeidsconflict bedraagt €150,- per uur (excl. BTW).

Meestal staan de betrokkenen zeker open voor mediation om een arbeidsconflict op te lossen. Tegenwoordig is mediation steeds vaker een keuze, zeker nu arbo artsen dit regelmatiger aandragen als mogelijke oplossing. Mediation is de stap voordat het een gerechtelijke en relatief duurdere procedure wordt.

Waar men vroeger veelal voor het kantongerecht koos, is mediation vandaag de dag steeds vaker een betere keuze. Dankzij mediation worden moeizame gerechtelijke procedures vermeden en kunnen de betrokken partijen sneller tot een oplossing komen die voor allen passend is.

Aan het begin van het mediation traject zijn betrokkenen vaak erg gespannen. Echter meestal na ongeveer 15 minuten neemt die spanning af.  Men krijgt steeds meer het gevoel dat er eindelijk gewerkt kan worden aan een passende oplossing. De mediator biedt een omgeving waarbij vertrouwen in elkaar weer gestimuleerd wordt en daarmee kan naar een oplossing gewerkt worden.

Uiteindelijk is met vaak erg opgelucht wanneer het mediation traject achter de rug is. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt en vaak kan er weer samen weer gewerkt worden aan het verbeteren van de arbeidsrelatie.

Wanneer u ons (werkgever of werknemer) benadert voor mediation bij een arbeidsconflict volgt eerst een intakegesprek waarna het traject definitief kan worden ingeschat. Ook zal een inschatting gemaakt worden van het benodigd aantal uren en de kosten die daarmee gepaard gaan. Vervolgens bepaalt u wie de kosten zal betalen. Wanneer de mediationovereenkomst getekend is kan de eerste mediation afspraak ingepland worden.

Na de gesprekken met beide partijen apart volgt een gezamenlijk mediation gesprek. Hierbij zullen de betrokkenen gezamenlijk aan tafel zitten en kan actief gewerkt worden aan het vinden van passende oplossingen. Het eerste doel is dat partijen weer met elkaar gaan communiceren. De mediator hoort toe, geeft sturing en biedt de nodige hulp om het gesprek in goede banen te leiden. Er wordt gestreefd naar een situatie waar alle betrokkenen zich uiteindelijk in kunnen vinden. Afhankelijk van het verloop van het gezamenlijke mediation gesprek kan daarna een vervolgafspraak ingepland worden.

Wanneer alle gesprekken volledig afgerond zijn wordt eventueel een vaststellingsovereenkomst opgesteld. De vaststellingsovereenkomst is een formeel document waarin de uitkomsten van het mediation traject worden vastgelegd. Hierin komen alle afspraken te staan die tijdens de mediationsessies zijn afgestemd.

In vele gevallen worden er passende oplossingen gevonden voor het arbeidsconflict. Dankzij de heldere gesprekken en afspraken, begeleid door de mediator, wordt in veel situaties weer een werkbare situatie gecreëerd, met afspraken waar allen achter kunnen staan.

In enkele gevallen blijkt de arbeidsrelatie te sterk ontwricht om de partijen weer bij elkaar te brengen. De langslepende kwestie zorgt er voor dat werkgever en werknemer niet langer meer met elkaar door één deur kunnen. In zo’n situatie is het soms beter om uit elkaar te gaan. De mediator zorgt er  dan samen met beide partijen voor dat alle afspraken rondom het beëindigen van de  arbeidsovereenkomst helder in een vaststellingsovereenkomst geformuleerd worden.

Gelukkig komt dit in de praktijk niet vaak voor. Het mediation traject is altijd eerst gericht op het vinden van mogelijke oplossingen die een toekomstige samenwerking waarborgen en een positieve uitkomst voor alle betrokkenen garanderen, waarbij de samenwerking voortgezet kan worden.

Bij een arbeidsconflict worden de kosten voor mediation doorgaans door de werkgever betaald. Voor particulieren geldt dat de kosten meestal gedeeld worden door de partijen. Zij kunnen echter een andere regeling overeenkomen.

Soms wel. Voor particulieren kan het zijn dat mediation als dienst is opgenomen in jouw rechtsbijstandsverzekering. We adviseren je om contact op te nemen met je verzekeraar voor meer informatie.

In het geval van een echtscheidingsmediation wijst de mediator voorafgaand aan het traject beide partijen op een gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging). De overheid betaalt soms een deel van de kosten voor mediation. Kijk op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand voor meer informatie https://www.rvr.org

Het hangt van jouw persoonlijke (inkomens)situatie af of je hiervoor in aanmerking komt. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage.

Als er een conflict of onhoudbare spanning is tussen jou en iemand anders (baas, collega, echtgenoot, compagnon, zakenpartner, etc) waar jullie zelf samen niet meer uitkomen. En als jullie allebei de intentie hebben om tot een oplossing te komen, ook omdat jullie in de toekomst nog met elkaar te maken hebben.

Wat zijn de voordelen van mediation?

  • Snel en daardoor relatief goedkoop
  • Je houdt de regie over je eigen conflict en de oplossing ervan in eigen hand
  • Geen onnodige verdere beschadiging van relaties
  • De belangen (in plaats van de standpunten) en de toekomst (in plaats van het verleden) staan centraal
  • Meestal ontstaat een win-win situatie

Nee, mediation kan een rechtszaak daarentegen wel voorkómen. Steeds meer adviseert een rechter om te proberen om de kwestie eerst op te lossen via mediation.

Is er een checklist, zodat ik weet of mediation geschikt is in mijn situatie?

Ja. Beide partijen:

  • Hebben een (groeiend) conflict en stellen het op prijs dat een juridische procedure voorkomen wordt;
  • Een rechterlijke uitspraak is niet nodig;
  • Vinden vertrouwelijkheid belangrijk;
  • Wensen snel tot een oplossing te komen;
  • Hechten waarde aan een goede (werkbare en toekomstige) relatie met de andere partij
  • komen er onderling niet meer uit, maar zien beiden wel mogelijkheden voor oplossingen;
  • Wensen de regie naar een eventuele oplossing zelf in handen te houden.

Indien je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord hebt, is mediation zeker het overwegen waard.

 

Meer weten? Met het antwoord op bovenstaande vragen hopen we dat u een duidelijker beeld heeft gekregen over wat mediation inhoudt.

Is uw vraag hierboven nog niet beantwoord of wilt u meer weten over de werkwijze en mogelijkheden van van Maanen mediation?  Neem dan contact met ons op of vraag een gratis intakegesprek aan.